Resolusi Sidang Sidang Kemuncak Negara-Negara Islam di Istanbul

Resolusi Sidang Sidang Kemuncak Negara-Negara Islam di Istanbul

Resolusi terakhir Sidang Kemuncak Negara-Negara Islam di Istanbul menyeru semua negara di dunia untuk mengiktiraf Jerusalem Timur yang dijajah Israel sebagai ibu kota Negara Palestin.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh sidang kemuncak itu, Rabu (13 Disember), “menolak dan mengutuk keputusan haram presiden AS terhadap Jerusalem dan menyatakan kesediaan negara anggota OIC untuk membawa perkara itu ke Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sekiranya Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tidak bertindak apa-apa terhadap isu Jerusalem ini.”

Deklarasi itu mengisytiharkan pengiktirafan Negeri Palestin dengan Jerusalem Timur sebagai ibu kotanya.

Pernyataan itu menganggap pengiktirafan Jerusalem sebagai ibu kota Israel sebagai penarikan diri Washington dari peranannya sebagai perantara dalam proses damai.

“Kami berusaha untuk menghadapi sebarang langkah yang boleh menjejaskan status sejarah, undang-undang, agama atau politik kota Jerusalem,” kata kenyataan itu.

“Kami mengesahkan komitmen kami terhadap keamanan yang adil dan komprehensif atas dasar penyelesaian dua negara, dan bahawa Baitulmuqaddis Timur adalah ibukota negara Palestin.”

Kenyataan itu mengalu-alukan “konsensus antarabangsa yang menolak keputusan pentadbiran AS (di Jerusalem) sebagai mesej sokongan kuat untuk hak rakyat Palestin.”

Kenyataan itu menggesa semua negara anggota (Pertubuhan Kerjasama Islam) untuk menyokong agensi Beit Mal al-Quds al-Sharif untuk membantu penduduk Jerusalem bertahan. Kenyataan itu juga menggesa mereka untuk meningkatkan sumbangan mereka kepada UNRWA untuk membantu pelarian Palestin.

“Kami mengesahkan komitmen kami untuk menyediakan sumber kewangan yang diperlukan untuk menyokong keteguhan rakyat Palestin, terutama di Jerusalem, dan menyeru sokongan untuk mendokong ekonomi Negara Palestin, termasuk promosi dan fasilitasi perdagangan dengannya.

Pernyataan itu menyeru Bank Pembangunan Islam untuk menyokong usaha pembangunan ekonomi dan sosial di kota Jerusalem.

Dia menyeru semua negara untuk menahan keputusan Washington untuk memindahkan misi diplomatik ke Jerusalem. Menekankan komitmen Negara Anggota untuk menyediakan sumber bahan yang diperlukan untuk menyokong keteguhan rakyat Palestin, terutama di Jerusalem.

Kenyataan itu merayu kepada semua negara untuk menahan keputusan Washington dan menahan pemindahan misi diplomatik Washington ke Jerusalem.

Sidang kemuncak tersebut telah mengeluarkan “Deklarasi Istanbul” yang menegaskan bahawa mempertahankan isu Palestin memerlukan realisasi perdamaian nasional tanpa penangguhan lanjut. Deklarasi itu menekankan keperluan sokongan berterusan dari Negara-negara Anggota untuk perdamaian.

Perisytiharan itu meminta negara-negara yang belum mengiktiraf Negara Palestin untuk mengambil langkah tegas ini untuk mencapai keseimbangan di rantau ini.

Sumber: HuffPost

Next Post:
Previous Post:
This article was written by