Presiden Filipina Berjanji Membetulkan “Ketidakadilan Sejarah”

Presiden Filipina Berjanji Membetulkan “Ketidakadilan Sejarah”

Presiden Filipina Rodrigo Duterte, berjanji untuk membetulkan “ketidakadilan sejarah” yang dialami oleh penduduk minoriti di negaranya, dalam satu ucapan kepada umat Islam, Isnin November 27, 2017, pada ketika kerajaannya sedang berusaha untuk menghidupkan semula proses damai yang terhenti di selatan.

Presiden Filipina, ketika berucap di hadapan Kumpulan Islam yang menjadi tuan rumah mesyuarat pembangkang utama di negara ini, “Barisan Pembebasan Islam Moro”, yang termasuk puak Kristian serta puak Islam yang lain dan kumpulan puak-puak lain dari selatan Mindanao.

Mencari autonomi

Sejak tahun 1970-an, umat Islam telah meminta autonomi atau kemerdekaan di wilayah selatan Filipina yang mereka anggap tanah nenek moyang mereka.
Konflik tersebut telah menanggung lebih daripada 120,000 nyawa dan menyebabkan kemiskinan di beberapa kawasan di Mindanao.
Duterte, yang menyatakan bahawa nenek moyangnya adalah orang Islam, memberi amaran bahawa rantau ini boleh mengalami keganasan yang lebih teruk sekiranya isu itu tidak dapat diselesaikan.
“Apa yang dipertimbangkan di sini adalah untuk memelihara Republik Filipina dan membetulkan ketidakadilan sejarah,” katanya.
Duterte berkata selama beberapa dekad, ketika Filipina berada di bawah Sepanyol dan kemudian pendudukan Amerika, majoriti Kristian menguasai sebahagian besar Mindanao, menyebabkan peminggiran kaum Muslim asli dan suku-suku lain.

Beliau juga memberi amaran bahawa keganasan boleh meningkat jika penyokong Daesh melarikan diri ke Filipina selepas kehilangan kubu kuat mereka di Timur Tengah.

Ancaman Daesh

Duterte memberi amaran hanya sebulan selepas kekalahan penyokong “Daesh” dalam dan luar negara, yang telah mendatangkan malapetaka di Marawi, yang merupakan bandar Muslim terpenting di Mindanao, pada awal bulan Oktober yang mengakhiri konflik berlangsung selama lima bulan dan mengakibatkan kematian hampir 1,100 orang.

Pada tahun 2014 Barisan Pembebasan Islam Moro yang merangkumi 10 ribu anasir pejuang telah menandatangani perjanjian damai yang membenarkan minoriti Islam memerintah beberapa bahagian di kepulauan Mindanao, walaupun Kongres Filipina masih belum mengakui apa-apa ketetapan undang-undang untuk melaksanakan perjanjian itu.
Perhimpunan pada hari Isnin itu adalah bertujuan untuk menggerakkan sokongan kepada undang-undang yang dicadangkan itu.

Duterte berkata beliau akan meluluskan undang-undang dan juga memanggil Kongres untuk mengadakan sesi khas supaya pemimpin Islam dapat menjelaskan perancangan mereka.
Beliau menambah bahawa perjanjian sedemikian harus “inklusif” dan diterima oleh semua kumpulan di Mindanao.

“Peluang untuk berdamai”

Semasa bercakap pada majlis itu, ketua Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), Morad Ibrahim, berkata kebanyakan hadirin telah berjuang dalam peperangan yang dilakukan oleh umat Islam sejak beberapa dekad yang lalu. Beliau berkata bahawa mereka sedang menuntut undang-undang yang memberi mereka autonomi. “Ini memberikan kita peluang yang jarang untuk menjadi sebahagian daripada usaha mulia mencipta keamanan,” katanya.

Beratus-ratus ribu menghadiri perhimpunan itu, yang berlangsung di ibu pejabat utama MILF, di mana terdapat suasana perayaan walaupun berlatar belakangkan sejarah konflik itu.
MILF sebelum ini melaporkan bahawa setengah juta orang telah mendaftar untuk menghadiri mesyuarat itu.

Perhimpunan ini dikawal oleh pejuang MILF yang tidak bersenjata dan dibantu oleh pihak keselamatan bersenjata daripada tentera dan polis.
Mesyuarat itu dihadiri oleh Ketua Biskop wilayah Cotabato dan pegawai gereja Katolik tertinggi di Mindanao Cardinal Orlando Quevedo, selain daripada anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro, yang merupakan lawan utama Barisan Pembebasan Islam Moro.

“Perkara yang paling penting di sini adalah wujud kebersamaan antara Kristian, Muslim dan Lomad,” kata Carlos Sol, pengarah jawatankuasa penyelaras kerajaan yang menyelia perjanjian damai itu.

Sumber: HuffPost

Next Post:
Previous Post:
This article was written by