Kesatuan Ulama Islam Sedunia : Kami Akan Mengambil Tindakan Undang-Undang Terhadap Negara-Negara Embargo

Kesatuan Ulama Islam Sedunia : Kami Akan Mengambil Tindakan Undang-Undang Terhadap Negara-Negara Embargo

Kesatuan Ulama Islam Sedunia telah mengumumkan bahawa ia berhasrat mengambil tindakan undang-undang terhadap negara-negara embargo yang meletakkan Kesatuan Ulama Islam Sedunia di dalam “senarai Penganas. ” Kesatuan Ulama Islam Sedunia berkata ia akan mengambil tindakan undang-undang di Eropah dan Amerika Syarikat, mengatakan reputasinya telah dicemari oleh klasifikasinya oleh negara-negara yang mengepung Qatar sebagai organisasi “pengganas”.

“Akan ada permintaan undang-undang dari pihak berkuasa yang berwibawa di Amerika Syarikat dan Eropah untuk membawa tindakan undang-undang untuk membayar ganti rugi yang telah mereka lakukan untuk merendahkan reputasi kami,” kata Setiausaha Agung Kesatuan itu, Ali al-Qurra Daghi. Beliau menambah selepas sidang akhbar bahawa Kesatuan “tidak akan berdiam diri” dan bahawa “senarai pengganas ” itu tidak diiktiraf oleh PBB.

Kesatuan Ulama Islam Sedunia , menyifatkan semua percubaan untuk merosakkan , memburukkan dan melabelkan dengan “keganasan” adalah tuduhan palsu dan tidak berasas. “Kesatuan itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam bahawa” bersikap semenjak penubuhannya sebagai kubu menentang keganasan dan ekstremisme, dan berterusan menyeru kepada usaha untuk mewujudkan prinsip-prinsip kebebasan, keadilan dan kesaksamaan di seluruh dunia. “Beliau menegaskan bahawa tuduhan-tuduhan terhadap Kesatuan itu batal, tidak sah dan tidak berasas. Kenyataan itu menambah bahawa ” Usaha-usaha yang cuba untuk melemahkan status kepimpinan Kesatuan Ulama Islam Sedunia yang mewakili 90 ribu ulama Islam dan beratus-ratus juta umat Islam, adalah perbuatan yang tidak boleh diterima . Ia bermotifkan politik dan tidak rasional. Tuduhan ini dilemparkan oleh sekumpulan orang dan berpunca daripada dasar-dasar terdesak. Kesatuan Ulama Islam Sedunia menegaskan bahawaKesatuan itu tidak tertakluk kepada kehendak raja-raja dan tidak berjalan dengan menumpang negara tertentu. Kesatuan menjelaskan bahawa institusi itu sedang berusaha untuk menyebarkan asas-asas kebebasan, keadilan dan keamanan, dalam dunia yang penuh dengan masalah dan krisis.

“Kesatuan itu dilahirkan dari rahim Ummah Islam, yang telah cukup menderita dari arus keras yang cuba merampas Islam, agama damai,” kata Ali Al-Qura Daghi, Setiausaha Agung Kesatuan Ulama Islam Sedunia . “Saya ingin menegaskan bahawa negara Islam telah kebanjiran dengan arus-arus pelampau; kita kebanjiran orang-orang yang sombong terhadap rakyat dan kita kebanjiran para ulama Sultan yang berjalan melutut secara berlebihan dalam kekerasan mahupun dalam kelembutan. ”

Beliau menambah bahawa Kesatuan ini adalah Kesatuan Ulama Sedunia. Motto Kesatuan ini adalah ayat Allah s.w.t:

الذين يبلغون رسالات الله ويخشونه ولا يخشون أحدا إلا الله وكفى بالله حسيبا.
“Mereka yang menyampaikan -mesejmesej Allah dan takut kepadaNya, dan mereka tidak ada yang takut kepada sesuatu melainkan Allah, dan cukuplah Allah sebagai penghitungnya. “Kami akan terus memberikan penyelesaian melalui rangka kerja institusi di mana para ulama negara mempunyai peranan utama dalam memajukan kewujudan bersama dengan seluruh manusia,” katanya.

“Kesatuan telah melakukan kerja keras dalam melawan ekstremisme dan keganasan dan dalam pembaharuan di kalangan orang-orang yang bertentangan. Ia juga telah mengadakan beberapa persidangan untuk memperbaharui sistem pendidikan keagamaan semasa untuk menjadi sistem dan program bagi pembentukan ulama beraliran sederhana di seluruh dunia.”
Beberapa hari yang lalu, negara-negara Embargo telah mengumumkan penambahan dua entiti dan 11 individu ke senarai “Pengganas” yang dilarang, termasuk Majlis Islam Dunia (berpusat di Doha) dan Kesatuan Sedunia Ulama Muslim (yang diketuai oleh Dr. Yusuf Al-Qaradawi).

Sumber: As-Syarq

Next Post:
Previous Post:
This article was written by