ITALI : KAMI TIDAK AKAN BENARKAN PEMBINAAN MASJID BARU

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-03-04 16:50:05Z | | ÿÓçùÿÐäöÿÓçùÿBÔÐ~Ò

Menteri Dalam Negeri Itali Matteo Salveni mengumumkan pada Ahad (12.8.2018) bahawa tidak akan ada masjid baru di negara ini, dengan mendakwa bahawa peruntukan tanah untuk tujuan ini telah menimbulkan “kemarahan” rakyat Itali.

Salveni berkata, di laman Twitternya, “tidak akan ada masjid baru di negara ini … masjid baru yang diberikan tanah oleh majlis perbandaran adalah tindakan gila.”
Beliau yang mengetuai sayap kanan gerakan Liga Utara berkata, , bahawa warga Itali marah apabila memperuntukkan tanah milik majlis perbandaran untuk pembinaan ruang masjid, dan mereka berada di dalamnya… “Oleh itu tidak akan ada lagi masjid baru.”

Lebih dari 700 tempat ibadat untuk umat Islam di Itali, bilangan masjid rasmi hanya enam, kebanyakan umat Islam melakukan solat di tempat-tempat sementara.

Angka rasmi menganggarkan jumlah umat Islam di Itali seramai 1,613,000 orang. 150,000 daripada mereka membawa kewarganegaraan Itali, dan menikmati kemudahan penginapan menurut undang-undang, manakala jumlah keseluruhan penduduk di negara ini dianggarkan lebih 60,000,000 orang.

Di bawah program parti pemerintah, telah diwujudkan gabungan Liga Utara, Sayap Kanan dan Pergerakan populisme Lima Bintang, untuk “mengesan pembiayai pembinaan masjid, tempat-tempat ibadat, walaupun mereka dinamakan dengan nama-nama yang berbeza, dan menyediakan alat-alat yang mencukupi untuk membenarkan kawalan segera terhadap semua masyarakat Islam, dan juga masjid-masjid serta gereja kecil radikal berhampiran, walaupun mereka telah dikodifikasikan. ”

Kerajaan juga mengumumkan bahawa sejak penubuhannya kira-kira dua bulan lalu bahawa mereka akan bekerja untuk mendaftar imam dan pendakwah nama Islam, dan akan membekukan dana yang diperuntukkan untuk penerimaan pendatang tidak sah dengan penubuhan pusat-pusat untuk dihantar pulang di setiap daerah, supaya tidak membenarkan pendatang tidak lebih daripada 18 bulan untuk tinggal.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by