ISLAMIC DEVELOPMENT BANK: EKONOMI TURKI MAMPU ATASI CABARAN

Ketua Kumpulan Islamic Development Bank di Turki, Salih Jelasi, mengulangi keyakinan mereka terhadap ekonomi Turki dan masa depannya.

Beliau menjelaskan bahawa Turki menikmati lokasi geopolitik yang penting, warisan sejarah dan budaya yang kaya, serta sumber manusia yang besar, yang akan menyumbang kepada peningkatan glamor ekonomi Turki.

“Pembaharuan infrastruktur, menyumbang kepada penggunaan sumber yang lebih cekap dan produktif, dan akan menyumbang untuk mengatasi masalah ekonomi yang kita alami hari ini, dalam masa yang singkat.”

Pada tahun 2017, Turki mencatatkan kadar pertumbuhan ekonomi, tertinggi di kalangan negara-negara G-20, pada kadar 7.4 peratus, menurut angka rasmi Turki.
Pegawai antarabangsa itu menekankan bahawa Turki mempunyai kepakaran teknikal dan kemampuan sumber manusia yang diperlukan untuk mengambil polisi yang menyumbang untuk mengatasi banyak masalah, seperti kadar inflasi yang tinggi.

“Langkah Turki untuk mewujudkan ekonomi berdaya saing berdasarkan pengeluaran, memberi tumpuan kepada eksport dan teknologi canggih akan menjadikan masa depan ekonomi Turki lebih cemerlang, dan kami mempercayai ekonominya dalam hal ini,” katanya.

Turki mencatatkan nilai eksport $ 157 bilion, angka tertinggi dalam sejarahnya.

“Saya fikir Turki akan melihat masa depannya dengan keyakinan yang lebih tinggi, terima kasih kepada penggunaan sains, teknologi dan inovasi khususnya, serta pemuda dan daya hidup rakyat Turki yang hebat.”

Sejak penubuhannya pada tahun 1975, Islamic Development Bank telah menyokong banyak projek pelaburan dan pembiayaan yang bertujuan untuk mendapatkan pembangunan ekonomi Turki dan meningkatkan tahap kesejahteraannya.

Beliau menegaskan bahawa bank telah membelanjakan 11.3 bilion dolar untuk menyokong 452 projek dari semua bidang di Turki. Beliau menambah: “Pembukaan cawangan Islamic Development Bank di Turki, menyebabkan peningkatan sokongan untuk projek-projek di negara ini.”
Beliau berkata cawangan itu memperoleh $ 3.8 bilion pembiayaan antara tahun 2015 dan 2017, yang merupakan kira-kira 34 peratus daripada jumlah sokongan yang diberikan kepada Turki sejak penubuhannya.

Beliau menegaskan bahawa bank sedang melaksanakan sejumlah besar projek di Turki dalam bidang pendidikan, pengangkutan, tenaga, kesihatan, pembangunan perusahaan kecil dan sederhana, kewangan Islam, perbankan penyertaan dan kaedah pembiayaan alternatif.

Beliau berkata pertumbuhan pesat ekonomi Turki telah memaksa negara meningkatkan bilangan dan kualiti pelaburan infrastrukturnya, menekankan bahawa Islamic Development Bank akan terus menyokong projek-projek dalam bidang tenaga, pengangkutan dan pendidikan di Turki.

Beliau menegaskan hasrat Bank untuk meneruskan kerjasama pelbagai pihak dengan rakan-rakannya di Turki, khususnya Bursa Saham Istanbul, dengan tujuan membangunkan Exim Bank Turki, perusahaan bersaiz kecil, mengukuhkan rangka kerja pembiayaan Islam, bank-bank penyertaan dan kaedah pembiayaan alternatif di Turki.

Islamic Development Bank memberi tumpuan terutamanya kepada projek-projek dalam tenaga boleh diperbaharui, produktiviti tenaga, sumber dan keselamatan tenaga, serta projek-projek yang bertujuan untuk meningkatkan persaingan, produktiviti dan kecekapan perhubungan dan pengangkutan.

Beliau menegaskan bahawa bank itu akan terus menubuhkan dan menyokong projek infrastruktur dengan kerjasama sektor swasta di Turki, dalam tempoh yang akan datang.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by