Houthi Isytihar Kematian Ali Abdullah Saleh

Houthi Isytihar Kematian Ali Abdullah Saleh

Seorang pemimpin senior parti Kongres Rakyat mengumumkan pembunuhan bekas Presiden Yemen Ali Abdullah Saleh setelah kumpulan al-Houthi meletupkan rumahnya di Sana’a ibukota. Ali al-Bukhaiti, salah seorang pembantu Saleh, mengucapkan takziah kepada rakyat Yaman dan keluarganya hingga kematiannya.

Seorang pemimpin kanan parti Kongres Rakyat memberitahu Agensi Berita Anatolia, Militan Houthi telah menewaskan Ali Abdullah Saleh dengan menembak mati sebaik sahaja kenderaannya ditahan berhampiran Sanaa.

Dua hari yang lalu, gabungan Arab yang diketuai Arab Saudi mula menyokong Ali Abdullah Saleh, dan mengebom pasukan Huthi yang cuba membunuh bekas presiden itu.

Gabungan melancarkan berpuluh serangan udara pada perhimpunan Houthi yang telah menggerakkan peralatan ketenteraannya ke arah rumah bekas presiden dan saudara-maranya di daerah politik pusat bandar Sanaa.

Agensi berita Reuters, telah memetik berita dari sebuah radio milik kumpulan Houthi yang mengumumkan kematian Saleh, di ibukota Sanaa .

Para pemimpin rangkaian sosial mengedarkan gambar yang menunjukkan Saleh, seorang lelaki yang cedera, dan satu lagi yang mati, sementara Arab Post tidak dapat mengesahkan kesahihan imej yang diedarkan.

Pejabat bekas Presiden Yaman Ali Abdullah Saleh menafikan berita kematiannya setelah Houthi meletupkan rumahnya di selatan ibukota Sanaa setelah menyerang.

Dalam kenyataan berasingan kepada Anatolia, saksi-saksi dari kawasan kejiranan, di mana terletaknya rumah Saleh , berkata bahawa “Houthi meletupkan rumah itu, berikut pertempuran yang sengit dengan pasukan Saleh, sejak tengah malam tadi malam.”

Sumber-sumber menambah bahawa pertempuran itu mengakibatkan kematian dan mencederakan berpuluh-puluh tanpa menentukan hasil setiap pihak.

Menurut sumber, Houthi menyerbu rumah itu sejam sebelum letupan, dan meninggalkan sepenuhnya senjata yang ada di dalamnya, sebelum mendengar bunyi letupan besar di kawasan kejiranan, pengeboman rumah itu.

Bagi pihaknya, pejabat bekas Presiden Yaman menafikan berita mengenai kematian Saleh selepas pengeboman rumahnya

Next Post:
Previous Post:
This article was written by