Erdogan: Saya Siap Turun dari Jabatan, Jika …

Erdogan: Saya Siap Turun dari Jabatan, Jika …

dakwatuna.com – Ankara. Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, mengumumkan kesiapan dirinya untuk turun dari jabatan sebagai presiden. Dikutip dari Ramallah.news Isnin (27/11/2017), Erdogan menegaskan bahawa hal itu akan terjadi jika parti pembangkang, CHP, dapat membuktikan tuduhan bahawa dirinya memiliki akaun kewangan di luar negara.
“Jika kalian (parti CHP) mampu membuktikan bahawa saya memiliki harta yang tersimpan di bank luar negara, maka aku akan mengundurkan diri dari jabatan presiden,” katanya.
Sebelum itu Ketua Parti CHP, Kamal Kilicdaroğlu, dalam pernyataannya bertarikh 21/11/2017 lalu telah menuding tuduhan bahawa kerabat Erdogan menginvestasi jutaan dolar di perusahaan ‘Offshore’ dengan maksud menggelapkan cukai di luar negara.

Kemal menambahkan, “Modal awal dari perusahaan ini cuma satu pon saja, Kemudian telah berkembang menjadi jutaan dolar yang tersimpan di dalamnya.”
Terkait dengan tudingan itu, Erdogan telah mengajukan tuntutan pengadilan dan mewajibkan Kemal untuk membayar kompensasi sebanyak 1.5 Juta Lira atau senilai 380.000 dolar AS. Peguam Erdogan menjelaskan, pernyataan itu sungguh sangat menjejaskan imej presiden, oleh kerana itu ia harus membayar kompensasi. (dakwatuna/whc)

Next Post:
Previous Post:
This article was written by