Erdogan: Dharuri  Menubuhkan Negara Palestin Beribukotakan Jerusalem Timur

Erdogan: Dharuri Menubuhkan Negara Palestin Beribukotakan Jerusalem Timur

ANKARA – 03 Disember 2017: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberitahu rakan sejawatannya dari Palestin Mahmoud Abbas pada petang Sabtu bahawa ia adalah “Dharuri” untuk menubuhkan negara Palestin dengan Jerusalem Timur sebagai ibu negara, kata agensi berita Anatolia.

“Penubuhan negara Palestin yang bebas dan berdaulat dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya adalah penting untuk menjamin keamanan dan kestabilan di Timur Tengah,” kata sumber presiden.

Naib Presiden AS Mike Bens pada hari Selasa mengatakan bahawa Presiden Donald Trump “benar-benar berfikir” mengenai pemindahan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Jerusalem.

Erdogan juga mengulangi sokongannya terhadap “Isu Keadilan ” kepada rakyat Palestin, menekankan bahawa pengangkatan sekatan yang dikenakan ke atas Jalur Gaza akan menyumbang kepada keamanan, kata Anatolia Agency.

Masyarakat antarabangsa tidak mengakui Jerusalem sebagai ibukota Israel dan tidak mengiktiraf penaklukan bahagian timurnya pada tahun 1967. Apalagi semua kedutaan asing berada di Tel Aviv.

Bagi pihak mereka, Rakyat Palestin menganggap Baitulmuqaddis Timur sebagai ibukota negara yang mereka inginkan.

Tetapi Presiden AS Donald Trump berjanji semasa kempen pilihanraya presidennya untuk memindahkan kedutaan Amerika ke Jerusalem, seperti yang ditetapkan oleh undang-undang kongres yang disahkan pada tahun 1995. Tetapi presiden AS yang berturut-turut setelah itu telah membekukannya setiap enam bulan, semenjak dua dekade yang lalu.

Tarikh kewajipan yang akan datang ialah pada hari Isnin, sebagaimana kenyataan Jabatan Negara Amerika Syarikat, yang mengulanginya hari Jumaat, memberitahu AFP bahawa tiada sebarang keputusan telah diambil.

Pada bulan Jun lalu, Trump pertama kalinya memilih untuk mengikuti pendahulunya. “Saya mahu memberi peluang untuk proses perdamaian itu sebelum memikirkan mengenai pemindahan kedutaan ke Jerusalem,” katanya.

Tetapi Naib Presiden AS Mike Bens mengesahkan pada hari Selasa bahawa Presiden Trump “benar-benar berfikir” untuk memindahkan Kedutaan AS dari Tel Aviv ke Jerusalem.

Jurucakap Abbas berkata Jumaat bahawa pengiktirafan AS terhadap Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel “akan memusnahkan proses damai.”

Hamas, yang mengawal Jalur Gaza dan menganggap Israel, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah sebagai “pengganas”, telah mengancam untuk “membangkitkan intifada” jika Amerika Syarikat mengakui Jerusalem sebagai ibukota Israel atau memutuskan untuk memindahkan kedutaannya.

Sumber: Al-Quds Al-Arabi

Next Post:
Previous Post:
This article was written by