Donald Trump Menyampaikan Niatnya Memindahkan Kedutaan Negaranya Dari Tel Aviv Ke Jerusalem

Donald Trump Menyampaikan Niatnya Memindahkan Kedutaan Negaranya Dari Tel Aviv Ke Jerusalem

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump melaporkan pada Selasa 5 Dis / Disember 2017 kepada beberapa pemimpin Arab mengenai niatnya untuk bergerak ke hadapan dengan pemindahan kedutaan negaranya dari Tel Aviv ke Jerusalem, manakala Washington menggesa rakyatnya untuk mengelak daripada melawat Kota Lama Jerusalem dan Tebing Barat.

Nabil Abu Rudeina, jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah menyampaikan kepada Abbas pada hari Selasa bahawa dia bercadang untuk memindahkan kedutaan AS ke Jerusalem di tengah-tengah gelombang kemarahan di Timur Tengah terhadap mana-mana keputusan unilateral AS di bandar bersejarah.

Pegawai-pegawai kanan AS berkata bahawa Trump akan umumkan pada Rabu mungkin mengenali Jerusalem sebagai ibu negara Israel, manakala kedutaan akan melambatkan pemindahan dari Tel Aviv selama enam bulan, walaupun jangkaan bahawa dia akan mengeluarkan perintah kepada para pembantunya untuk memulakan perancangan untuk langkah itu serta-merta. Tetapi pegawai berkata beliau belum membuat keputusan muktamad.

Dasar Amerika semakin merosot

Washington membenarkan dakwaan Israel bahawa keseluruhan bandar Jerusalem adalah miliknya dan ia akan menghapuskan polisi yang dilaksanakan oleh Amerika Syarikat selama beberapa dekad dan bahawa status Jerusalem mesti ditentukan melalui rundingan dengan Palestin, yang mahu Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negara mereka pada masa akan datang.

Masyarakat antarabangsa tidak mengiktiraf kedaulatan Israel ke atas semua Jerusalem.

Abbas menyertai undi menolak tindakan AS yang berkemungkinan akan mencetuskan pergolakan.

Abu Rudeina berkata, “Presiden Mahmoud Abbas menerima panggilan telefon dari Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, di mana beliau telah memberi taklimat Presiden, pada niatnya untuk menggerakkan kedutaan Amerika dari Tel Aviv ke Jerusalem.”

Jurucakap itu tidak mengatakan dalam satu kenyataan sama ada Trump telah membincangkan masa untuk langkah itu.

Katanya Abu Rudeina berkata, Abbas “memberi amaran tentang bahaya akibat daripada apa-apa resolusi mengenai keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini dan dunia.”

Menurut Kerajaan Jordan, Trump menelefon Raja Abdullah II pada hari Selasa untuk memaklumkan kepada beliau mengenai niatnya untuk bergerak ke hadapan dengan keputusan untuk memindahkan kedutaan AS di Israel ke Jerusalem.

Menurut Kerajaan Jordan, Raja Abdullah telah memaklumkan kepada Trump bahawa keputusan Pemindahan ini “akan mempunyai implikasi yang serius untuk keselamatan dan kestabilan di Timur Tengah dan menjejaskan usaha kerajaan untuk meneruskan proses damai dan membakar perasaan umat Islam dan Kristian.”

Menteri perisikan Israel, Israel Katz telah bertemu pegawai AS di Washington minggu lepas, katanya dalam satu kenyataan kepada Radio Tentera Israel, “Agakan saya adalah bahawa presiden akan mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara abadi bangsa Yahudi lebih tiga ribu tahun ibu negara Israel.”

Apabila ditanya sama ada Israel sedang bersedia untuk gelombang keganasan jika Trump Jerusalem mengakui ibu negara Israel: “Kami bersedia untuk setiap pilihan. Apa-apa sahaja seperti ini boleh timbul sentiasa. Jika hal ini diketuai oleh Abu Mazen (Abbas), maka dia telah melakukan kesilapan besar.”

Turki mengancam

Pada hari Selasa, Turki mengancam untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel jika Trump mengisytiharkan pengiktirafannya terhadap Jerusalem sebagai ibu kota Israel.

Beliau berkata pegawai-pegawai kanan AS memberitahu Reuters bahawa beberapa pegawai-pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat amat bimbang juga memberi amaran kepada pihak berkuasa Palestin, Arab Saudi dan Liga Arab dan juga bahawa apa-apa langkah akan mempunyai implikasi yang besar bagi rantau ini.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata pada mesyuarat Parlimen parti pemerintah (AKP) beliau berkata: “Dear Mr Trump, Jerusalem adalah garis merah untuk orang Islam.”

“Ia mungkin akan mengakhiri hubungan Turki dengan Israel, dan saya memberi amaran kepada Amerika Syarikat supaya tidak mengambil langkah ini yang akan memperdalam masalah di rantau ini.”

Kekhuatiran Terhadap Tindak Balas

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu setakat ini enggan membuat spekulasi mengenai apa yang dikatakan Trump.

Tetapi Israel Katz terpaksa kembali ke Twitter untuk mengkritik ancaman Turki dan mengesahkan kedudukan Israel terhadap bandar lama, yang merupakan salah satu daripada banyak bilik-bilik telah diperolehi semenjak selama bertahun-tahun di jalan rundingan damai dengan Palestin.

“Kami tidak menerima pesanan atau ancaman dari presiden Turki,” tulis Kats.

Dua pegawai Amerika yang tidak mahu dikenali memberitahu bahawa berita tentang niat untuk menjadikan Jerusalem sebagai ibu negara Israel menimbulkan penentangan dalam Hal Ehwal Timur Dekat di Kementerian Luar Negara Amerika.

Salah seorang pegawai kanan itu menyatakan pegawai-pegawai dari pejabat kementerian itu dan beberapa duta dari kawasan itu menyatakan kebimbangan mereka tentang berbuat demikian,” . Beliau menambah bahawa ketakutan terfokus kepada isu “keselamatan.”

Pejabat Luar Negara mengarahkan semua soalan-soalan tersebut ke Rumah Putih dan Rumah Putih tidak menjawab sebarang permintaan untuk komentar.

Seorang pegawai kanan keempat berkata, anggaran yang dipersetujui oleh Jabatan perkhidmatan perisikan berkaitan isu menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel ialah ancaman tercetusnya reaksi kuat terhadap Israel dan mungkin menentang kepentingan AS di Timur Tengah.

Usaha perdamaian Israel-Palestin mungkin tergelincir di bawah pimpinan menantu Trump yang juga penasihatnya, Jared Kouchner.

Federica Mogherini yang bertanggungjawab terhadap dasar luar Kesatuan Eropah berkata pada hari Selasa bahawa “sebarang tindakan yang akan melemahkan” usaha damai bagi penubuhan kedua-dua negeri yang berasingan bagi Israel dan Palestin “harus dielakkan sepenuhnya.”

Dia berkata, “mesti mencari jalan melalui rundingan untuk menyelesaikan isu status Jerusalem sebagai ibu negara masa depan kedua-dua negeri,” menekankan sokongan EU terhadap usaha untuk memecahkan kebuntuan dalam rundingan damai.

Liga Arab dan Arab Saudi memperbaharui amaran sebelumnya berikutan kenyataan baru-baru ini dibuat oleh Perancis dan Jordan.

Israel menduduki Baitulmuqaddis Timur pada perang Timur Tengah 1967 dan kemudiannya menggabungkannya dalam satu langkah yang tidak diiktiraf antarabangsa

Amaran melawat Jerusalem

Amerika Syarikat mengarahkan pegawai-pegawai pada Selasa untuk mengelakkan melawat bandar lama Jerusalem dan Tebing Barat selepas panggilan untuk demonstrasi dan di tengah-tengah spekulasi semakin meningkat sekitar keputusan yang akan datang Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengenai pemindahan Kedutaan AS di Israel ke Yerusalem.

Mengikut arahan yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat “dengan jemputan yang banyak untuk keluar dalam demonstrasi 6 Disember di Jerusalem dan Tebing Barat tidak dibenarkan untuk kakitangan kerajaan Amerika dan ahli keluarga mereka sehingga notis perjalanan terakhir sendiri ke Old City of Jerusalem dan Tebing Barat.”

“Perjalanan rasmi pegawai kerajaan AS di Bandar Lama Jerusalem dan Tebing Barat hanya dibenarkan untuk keperluan dan langkah keselamatan tambahan,” katanya.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by