BAGAIMANA SYARIKAT-SYARIKAT AMERIKA TERLIBAT DALAM PERANG DI YAMAN

BAGAIMANA SYARIKAT-SYARIKAT AMERIKA TERLIBAT DALAM PERANG DI YAMAN

Sumber: Arabicpost.net

Akhbar AS The New York Times mendedahkan bagaimana firma perundingan AS memainkan peranan penting dalam kempen Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman untuk memperkukuhkan kekuasaan beliau.

Akhbar itu berkata dalam satu laporan yang diterbitkan pada Ahad 4 November, 2018, bahawa institusi-institusi tersebut terlibat dalam fungsi «luar biasa» bersama-sama dengan Mohammed bin Salman, seperti menyediakan perlatihan untuk tentera laut Arab Saudi di dalam  perang di Yaman dan membantu dalam kempen Penasihat Mahkota Saudi bernama Saud Al-Qahtani, yang sangat menindas terhadap musuh.

Syarikat Perundingan AS untuk Melatih “Pahlawan Elektronik”

Pada ketika Mohammed bin Salman menarik para bankers di Bank Goldman Sachs dan para eksekutif korporat Silicon Valley, semasa lawatan beliau di Amerika musim bunga ini, ia adalah sekumpulan pembantu paling setia perniagaan yang bertanggungjawab di Washington.

Dalam satu majlis sederhana yang terletak hanya dua blok dari White House, pegawai-pegawai Saudi telah menandatangani perjanjian dengan firma Booz Allen Hamilton, sebuah firma perunding Amerika, untuk membantu melatih semakin ramai siber trooper dalam negara  Arab Saudi.

Menurut Saud al-Qahtani, yang ketika itu adalah penasihat kanan kepada putera mahkota, yang mengawasi perjanjian itu, dalam satu kenyataan kepada media di Arab Saudi, bahawa perjanjian itu “akan membuka prospek yang luas” menerusi peningkatan kepakaran keselamatan siber di dalam kerajaan Saudi. Beliau tidak menyebutkan kempennya yang berterusan untuk membungkam pengkritik di dalam negara Saudi menerusi jalur Internet.

Bulan Oktober yang lalu, Qahtani telah dipecat dari jawatannya selepas para pegawai atasan mengkaitkan beliau dengan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi. Menurut para pegawai atasan, Qahtani telah terlibat dalam mewujudkan suasana permusuhan yang membantu terjadinya pembunuhan tersebut.

Namun pembunuhan Khashoggi tidak sama sekali menghalang beliau daripada terus “menyokong” Mohammed bin Salman

Walaupun pembunuhan Khashoggi telah mendorong para pelabur dari seluruh dunia menjauh diri dari kerajaan Arab Saudi, namun Syarikat Booz Allen dan saingannya Syarikat  McKinsey serta Syarikat Boston Consulting Group tetap kekal bersama kerajaan Arab Saudi, selepas menjalankan peranan yang sangat penting dalam kempen Prince Mohammed bin Salman dalam usaha memperkasakan  kekuasaannya.

Selain khidmat nasihat tradisional, seperti menyediakan nasihat ekonomi dan bantuan dalam menggilap imej Prince Mohammed bin Salman, ia telah terlibat dalam lebih banyak tugas yang bukan tradisional. Ssyarikat Booz Allen telah menyediakan latihan tentera laut untuk Arab Saudi. Dalam masa yang sama mengenakan sekatan dalam perang di Yaman, yang menjadi bencana kepada jutaan rakyat Yaman yang terdedah kepada kebuluran. Syarikat McKinsey pula mengeluarkan laporan yang telah membantu kempen Qahtani dalam tindakan keras terhadap pembangkang. Syarikat BCG pula menyediakan khidmat nasihat kepada Yayasan Putera Mohammed.

Kerja-kerja ini sangat menguntungkan. Keuntungan ketiga-tiga syarikat secara keseluruhannya mencecah ratusan juta dolar dari projek-projek di Arab Saudi. Syarikat McKinsey telah berkembang dari hanya dua projek di Arab Saudi pada tahun 2010 kepada hampir 50 projek pada tahun berikutnya, dan terus berkembang dengan begitu pantas sehungga mencapai hampir 600 projek dalam tempoh 2011-2016.

Mengembang Pengaruhnya di dalam Kerajaan Saudi

Akhbar The New York Times menyiarkan sekumpulan dokumen dalaman Syarikat McKinsey, yang menunjukkan khidmat para perunding McKinsey akhir-akhir ini telah berkembang ke seluruh pelusuk Kerajaan Saudi untuk memberi khidmat nasihat kepada agensi-agensi kerajaan seperti Kementerian Perancangan, sehingga digelar oleh rakyat Saudi sebagai  “Kementerian McKinsey”, di samping Mahkamah Diraja, juga beberapa syarikat yang beroperasi dalam industri seperti perbankan, media, komunikasi, hartanah dan tenaga.

Tahun lepas, McKinsey telah membeli sebuah syarikat perunding Saudi dalam bidang politik, dengan menambah bilangan pekerja sedia ada seramai 140 orang kepada lebih 300 pekerja mereka yang sudah berada di rantau ini.

Terbabit membocorkan butiran tepat tentang penentang Saudi

Kesan laporan yang menyebut secara khusus tentang pengkritik terkemuka kerajaan di Internet, telah menarik kritikan yang meluas apabila ia dipaparkan oleh The New York Times bulan lepas. Laporan itu mengandungi keterangan yang tepat mengenai pembangkang, termasuk Khalid al-‘Alqami, seorang penulis yang selalu mengkritik dasar Saudi, dan Omar Abdul Aziz, seorang rakyat Arab Saudi yang kini menetap di Kanada, lengkap dengan gambar-gambar mereka.

Penulis laporan itu menyatakan bahawa yang disebut oleh McKinsey, bahawa ia adalah  seorang yang tinggal di Saudi terdapat pada beberapa noktah yang berasingan. “Terdapat banyak tweet negatif yang ditulis oleh Omar mengenai topik-topik seperti penjimatan dan ketetapan kerajaan,” Al-‘Alqami telah menulis  “Pelbagai tweet negatif mengenai penjimatan”.

Walaupun McKinsey berkata laporan itu dibuat hanya untuk kerja-kerja dalaman, namun al-‘Alqami telah ditangkap sebaik sahaja laporan itu diterbitkan. Menurut Omar Abdul Aziz,  dua daripada adik beradiknya juga telah telah ditangkap. Akaun ketiga di atas nama samaran juga  telah ditutup dan nasib pemiliknya sampai sekarang masih tidak jelas.

Tindakan keras, adalah tanda awal langkah-langkah yang ketat yang diambil oleh kerajaan Saudi yang diketuai oleh Mohammed bin Salman untuk menghancurkan sebarang kritikan, sehingga membawa ke kemuncaknya dengan pembunuhan Khashoggi.

McKinsey berkata bahawa dia “terkejut” oleh kemungkinan penyalahgunaan maklumatnya. Dalam satu nota kepada bekas pekerja, McKinsey berkata penyelidik yang diterbitkan analisis, pada bulan Januari 2017, berasaskan sistem dalaman, dan hanya bertujuan untuk “pembentangan kaedah untuk mengukur saiz penggunaan rangkaian-rangkaian media sosial dan tindak balas”.

Putera Mahkota mempunyai hubungan istimewa dengan pegawai korporat

Malah sebelum Mohammed bin Salman menjadi putera mahkota, McKinsey dan BCG telah bekerja menguatkan hubungan mereka dengan Mohammed bin Salman. Sejak beberapa tahun kebelakangan, Mohammed bin Salman juga mempunyai hubungan dengan Jürg Hildebrandt, ketua eksekutif BCG Timur Tengah, menurut dua pakar di rantau ini. Hildebrandt enggan mengulas mengenainya.

Selepas Mohammed bin Salman diangkat menjadi Menteri Pertahanan pada 2015, Syarikat BCG telah menandatangani kontrak untuk  membantu pembaharuan dalam sistem perolehan di kementerian pertahanan dan meningkatkan cara berurusan dengan jabatan hal ehwal kewangan dan semua kakitangannya. Ini dilaporkan oleh dua orang yang membaca kontrak perjanjian tersebut.

Pegawai-pegawai komunikasi di kedutaan Saudi di Washington tidak memberi respons kepada e-mel yang meminta komen.

Pada bulan Februari 2016, para penasihat yang bekerja di Syarikat McKinsey dan BCG telah mengiringi lima utusan dari Dewan Diraja Saudi pada lawatan pusat penyelidikan di Washington. Para pakar penganalisis dari negara Teluk itu telah melihat objektif-objektif  utama Mohammed bin Salman dalam penyusunan semula kehidupan di Arab Saudi, manakala para perunding yang melebihi bilangan perwakilan Saudi itu mencatat pemerhatian mereka dengan tenang.

Sumbangan Besar Kepada Pelan Mohammed bin Salman Di Dalam Wawasan 2030

BCG terlibat dalam pembangunan pelan ekonomi negara, yang dikenali sebagai Vision 2030, yang bertujuan untuk menghapuskan pergantungan Arab Saudi sepenuhnya kepada hasil petrolium. Satu laporan menyeluruh telah disiapkan oleh McKinsey pada 2015 yang menggariskan perancangan itu secara lengkap.

Ketika ditanya oleh majalah The Economist British pada 2016 mengenai keperluan untuk Kerajaan Saudi membuat pelaburan sebanyak 4 trilion dolar untuk mengubah ekonominya, Mohammed bin Salman mengakui angka ini dan segera menjawab, katanya: “Ini adalah laporan daripada McKinsey, dan bukan dari kerajaan Arab Saudi”, sambil menambah bahawa McKinsey “ telah bersama-sama dengan kami dalam banyak kajian yang dibuat”.

Beliau menegaskan inisiatif pelaburan masa depan, yang telah diadakan pada bulan lepas di persidangan Riyadh, adalah persidangan yang disokong Mohammed bin Salman, di atas keperluan Arab Saudi kepada firma-firma perunding. Pada waktu itu para eksekutif syarikat dan para wartawan menarik diri di tengah kemarahan global berikutan kematian Khashoggi, namun syarikat-syarikat McKinsey dan BCG itu terus bekerja seperti biasa.

McKinsey mengetuai perbincangan mengenai wang dan tenaga, seperti yang diketengahkan oleh agenda persidangan itu. Manakala BCG memberi tumpuan kepada kerja-kerja perunding “perisikan” tanpa batas.

Tahu bahawa khidmat Perundingan Termasuk Aspek Ketenteraan

Dalam satu kenyataan, Kumpulan Penasihat tersebut berkata ia memberi tumpuan kepada kerja di Arab Saudi yang mungkin “memberi sumbangan positif kepada ekonomi dan transformasi masyarakat “ dan syarikat itu enggan bekerja bertentangan dengan prinsip ini. Jurucakap syarikat berkata ia menolak projek yang melibatkan strategi ketenteraan dan perisikan.

Syarikat Booz Allen menyediakan latihan untuk tentera laut ArabSaudi selama beberapa tahun, ini termasuk sebahagian daripada program kerajaan AS untuk membantu tentera bersekutu. Syarikat ini telah bekerjasama dengan Angkatan Laut Arab Saudi dalam operasi, risikan dan peperangan siber, serta pengurusan logistik dan kewangan, katanya pada tahun 2012.

Puluhan veteran tentera AS bekerja untuk Booz Allen di Arab Saudi. Briged general angkatan laut yang bersara dengan pengalaman tempur telah memberi nasihat kepada pegawai-pegawai senior Saudi mengenai perancangan tentera. Manakala pegawai-pegawai lain mempunyai pengalaman mengenai operasi di atas kapal, yang boleh digunakan untuk melatih Arab Saudi mengenai cara untuk melaksanakan sekatan dan bagaimana untuk menjalankan peranti, sepanjang garis peralatan peperangan elektronik, mampu mengesan radar dan peluru berpandu musuh dan berurusan dengan mereka.

Booz Allen juga memberi nasihat kepada tentera Arab Saudi dan Booz Allen juga telah memenangi kontrak untuk memberikan bantuan logistik, termasuk penyelenggaraan kereta kebal  Abrams Arab Saudi.

Booz Allen tetap  menegaskan sokongan ketenteraan untuk Arab Saudi adalah “terhad”

Dalam satu kenyataan, Syarikat Booz Allen berkata bahawa ia tidak memberikan apa-apa sokongan untuk Arab Saudi dalam perang di Yaman, dan ia hanya menyelaraskan dengan kerajaan Amerika Syarikat untuk memastikan bahawa kerja mereka “selaras dengan dasar luar Amerika Syarikat dan undang-undang perdagangan” . Syarikat itu tidak mengatakan sama ada tentera dan angkatan laut yang dilatih mereka telah mengambil bahagian atau tidak di dalam sekatan Saudi terhadap Yemen.

Tentera Amerika Syarikat memberikan bantuan terhad tetapi sangat berpengaruh terhadap kempen ketenteraan yang diketuai oleh Arab Saudi di Yaman, termasuk mengisi minyak pesawat, dan berkongsi maklumat risikan, dan menghantar pasukan khas pasukan ke sempadan Yaman-Arab Saudi untuk menentukan dan memusnahkan cache peluru berpandu balistik yang dimiliki oleh pemberontak yang disokong Iran, dan mereka menggunakannya dalam serangan ke atas bandar-bandar di Arab Saudi.

Booz Allen memberi nasihat kepada kerajaan Saudi mengenai rancangan bantuan kemanusiaan untuk Yaman. Tetapi projek itu, dikenali sebagai Rancangan Operasi Kemanusiaan Komprehensif di Yaman, dilihat oleh banyak kumpulan bantuan kemanusiaan sebagai usaha sia-sia yang melemahkan program PBB itu sendiri.

Menurut Syarikat Booz Allen: “Kami tidak mempunyai apa-apa penguasaan dan kawalan bagaimana menggunakan perancangan atau mana-mana bahagiannya”.  IRIN, sebuah agensi yang menerbitkan laporan kemanusiaan, adalah yang pertama menerbitkan laporan mengenai peranan Booz Allen.

Booz Allen membantu  “cybersecurity” Kerajaan Saudi

Selepas menandatangani kontrak, pada bulan Mac / Mac lalu, untuk menyokong keselamatan siber Arab Saudi, Booz Allen mula bekerja secara langsung untuk melindungi sistem di kementerian-kementerian kerajaan Arab Saudi. Berhujahkan kepada “serangan siber yang merosakkan ke atas syarikat Booz Allen di Arab Saudi”. Booz Allen juga  menguruskan apa yang dinamakan sebagai “Hackathon”, iaitu sejenis acara yang dianjurkan oleh syarikat di Amerika Syarikat untuk mengajar orang bagaimana untuk memecahkan sistem komputer untuk mengetahui kelemahan mereka.

Booz Allen menafikan bahawa kerja mereka dengan orang-orang Saudi termasuk pembajakan atau “penggunaan ruang siber untuk tujuan permusuhan”. Tetapi pakar-pakar di ruang siber mengatakan gerakan pertahanan yang sama yang digunakan dalam penemuan kelemahan atau perlindungan rangkaian komputer boleh diajukan dengan mudah untuk menyasarkan kerajaan atau lawan yang lain juga.

Kerja syarikat-syarikat Amerika di Arab Saudi adalah “kontroversi”

Manakala di pihak Syarikat McKinsey, kerjanya dengan Arab Saudi nampaknya penuh kontroversi sehingga soal dalaman syarikat itu sendiri. Di tengah-tengah fenomena Arab Spring, para perunding syarikat di rantau ini telah berdebat bahawa syarikat itu perlu mengambil kira pengurangan tugasnya dengan Arab Saudi, sebagaimana ungkapan mantan   perunding di McKinsey  yang bekerja di Timur Tengah.

Lebih ramai para penasihat senior, termasuk rakan-rakan kongsi berkata,  McKinsey tidak berminat menilai budaya dan prinsip pelanggannya. Mereka berpendapat bahawa cara terbaik untuk membangunkan kerajaan adalah dengan memodenkan ekonomi dan menjadikan kerajaan dan syarikat-syarikat  bekerja dengan lebih baik.

Daripada mengurangkan saiz kerja di Arab Saudi, sebaliknya syarikat McKinsey telah melipat gandakan perniagaan ini.

Menurut penasihat syarikat McKinsey yang telah bekerja dengan level tertinggi di dalam kerajaan Arab Saudi berkata, “kebanyakan perunding asing yang bekerja di Arab Saudi telah gagal untuk menyerap budaya tempatan, atau bagaimana sebuah kerajaan autoritarian boleh mengambil kesempatan daripada kerja-kerja mereka. Secara lebih halusnya, dengan ungkapan kata bahawa rakan-rakannya sangat berhati-hati untuk tidak menyebabkan sebarang kemudharatan.

“Kami berbangga dengan rekod kami di Arab Saudi,” kata jurucakap McKinsey dalam satu kenyataan, merujuk kepada hasil peningkatan mutu kesihatan dan penciptaan peluang pekerjaan.

Mereka takut untuk memberitahu kebenaran kepada pihak berkuasa yang lebih tinggi di Arab Saudi

Calvert Jones, seorang profesor di University of Maryland yang mengkaji peranan perunding di Timur Tengah, berkata firma perundingan AS, yang bertujuan untuk membantu kerajaan-kerajaan otoriter dari dalam, sering menyetujui keinginan mereka untuk menjaga pekerjaan mereka yang menguntungkan.

“Mereka meremehkan keburukan, kerana mereka takut  jika mereka mengatakan kebenaran kepada pihak berkuasa dalam menangani urusan ini dengan mereka, mereka akan diusir,” katanya.

Ledakan perniagaan BCG, McKinsey dan Booz Allen juga berpunca dari keperluan untuk pengalaman Mohammed bin Salman, pada masa beliau melancarkan wawasannya untuk memodenkan negaranya. Ketergantungannya terhadap para perunding sangat besar sehingga beberapa syarikat mempunyai orang yang perlu sentiasa hadir di Dewan Diraja untuk memastikan tindak balas segera kepada berbagai permintaan. Ini dijelaskan oleh tiga perunding yang telah menasihatkan kerajaan.

Diberitahu  bahawa sesetengah peribadi diminta memberikan cadangan dalam masa 24 jam , lebih cepat daripada proses biasa.

Kadangkala Mohammed bin Salman akan meminta syarikat-syarikat yang berbeza untuk mengemukakan cadangan kepadanya. Ini membuatkan para perunding  syarikat-syarikat yang berbeda ini mengemukakan cadangan di hadapan sesama mereka, sambil ditonton oleh Mohammed bin Salman. Ini yang diceritakan oleh para perunding.

“Ia seperti pertandingan ratu cantik,” kata salah seorang daripada mereka.

Tahun lepas, ramai penasihat yang menghabiskan lima hari seminggu di Riyadh sebelum pergi ke tempat lain untuk melawat keluarga mereka bercuti, kecewa apabila kerajaan menghilangkan mereka dari hotel kegemaran mereka, Ritz-Carlton, untuk menggunakannya sebagai tahanan sementara bagi mereka yang dituduh korupsi.

Tetapi tidak lama selepas kerajaan membebaskan semua tahanan, para penasihat kembali semula ke hotel Ritz-Carlton..

Next Post:
Previous Post:
This article was written by