Bagaimana Bilangan Muslimin Meningkat 3 Kali Ganda di Eropah, Walaupun Pintu Hijrah Ditutup

Bagaimana Bilangan Muslimin Meningkat 3 Kali Ganda di Eropah, Walaupun Pintu Hijrah Ditutup

Menurut unjuran baru yang dikeluarkan oleh Pew Research Center di Washington, bahawa bilangan penduduk Islam di sesetengah negara Eropah boleh meningkat triple pada 2050, sementara di beberapa negara lain juga akan berubah dari apa yang sekarang.

Menurut akhbar British The Guardian, Rabu, 29 November 2017, sebuah laporan bertajuk “Berkembangnya Penduduk Muslim di Eropah” menunjukkan ada perbezaan antara negara-negara Barat dan Timur Eropah. Jerman mempunyai bilangan penduduk Islam daripada 6.1% mengikut statistik peningkatan 2016, mencapai 19.7% pada 2050, jika kadar pertumbuhan ini berterusan. Sebaliknya penduduk Islam di Poland juga akan berubah daripada 0.1% kepada 0.2% dalam tempoh yang sama.

Walaupun semua negara anggota Kesatuan Eropah, Norway dan Switzerland menutup sempadannya kepada pelarian, namun kadar penduduk Islam di Barat tetap semakin meningkat kerana usia muda dan kadar kesuburan yang tinggi. Tetapi kadar mereka akan kekal sangat rendah di negara-negara Eropah sebelah timur.

Menurut data Pew, umat Islam menyumbang 4.9 peratus bilangan penduduk Eropah pada tahun 2016, dengan jumlah anggaran mereka di 30 negara pada kira-kira 25.8 juta orang yang menunjukkan kenaikan daripada 19.5 juta pada tahun 2010. Bilangan imigran Muslim yang tiba di Eropah selepas 2014 telah meningkat kepada hampir setengah juta setahun, sebahagian besarnya disebabkan oleh konflik di Syria, Iraq dan Afghanistan.
yang menyebabkan mereka melarikan diri.

Para penyelidik melihat tiga senario; Senario tidak ada migrasi antara 2016 dan 2050, Senario kadar penghijrahan sederhana sehingga menghentikan kebanjiran aliran imigrasi, manakala penghijrahan berterusan atas sebab-sebab yang lain, dan senario kadar migrasi yang tinggi, di mana aliran pelarian berterusan sehingga mencapai rekod tertinggi dalam tempoh antara 2014 dan 2016 dengan komposisi agama yang sama berterusan selama-lamanya.

Dalam senario sifar penghijrahan, ia dijangka bilangan penduduk Islam akan meningkat di Eropah 4.9 -7.4% tidak seperti Cyprus, yang mempunyai bilangan penduduk Islam yang tinggi dianggarkan pada 25.4% kerana sejarah kehadiran Cyprus Turki di utara pulau itu. Manakala di France, bilangan penduduk Islam dianggarkan meningkat 12.7% lebih tinggi daripada 8.8% pada anggaran semasa sekarang.

Dalam senario penghijrahan sederhana, yang mungkin akan dicapai, Sweden akan mempunyai bahagian terbesar penduduk Islam, yang akan mencapai 20.5%. United Kingdom akan naik dari 6.3% pada 2016 kepada 16.7%. Penduduk Muslim Finland akan meningkat dari 2.7% hingga 11.4%, dan sebahagian besar Eropah Barat akan menghadapi peningkatan besar.

Jika proses imigrasi berterusan tinggi sehingga 2050, maka penduduk Islam Sweden akan meningkat kepada 30.6%, Finland 15% dan Norway 17%. Negara-negara Eropah Barat akan mengekalkan kadar penduduk Islam yang rendah kecuali Hungary dan Greece menyaksikan peningkatan ketara dalam jumlah mereka pada 2016.

Selain penghijrahan, bilangan umat Islam di Eropah dijangka meningkat dengan ketara melalui pertambahan semulajadi; Muslim Eropah akan mempunyai lebih ramai kanak-kanak berbanding anggota kumpulan agama lain atau orang bukan agama, menurut kajian itu. Menurut kadar kesuburan penduduk Eropah, 2.6 adalah untuk umat Islam berbanding dengan 1.6 untuk orang bukan Islam.

Penduduk Muslim juga jauh lebih muda berbanding rakan-rakan mereka yang bukan Islam. Penduduk Muslim yang berusia di bawah 15 tahun adalah 27 peratus, hampir sekali ganda bilangan yang berusia bawah 15 tahun, iaitu sebanyak 1.5 peratus.

Laporan Pew mengatakan bahawa “semasa dijangka perkembangan jumlah penduduk Islam dalam tiga senario –bilangan umat Islam menjadi berganda dalam senario penghijrahan sederhana dan senario penghijrahan agresif- Dalam setiap senario di atas jumlah penduduk bukan Islam dijangka tetap semakin merosot”.

Dari segi sejarah, pelarian dari keganasan dan penganiayaan, hanya membentuk nisbah bilangan yang kecil pendatang kepada bentuk Eropah. Kebanyakan penghijrahan adalah berduyun-duyun datang kerana sebab-sebab lain. Dulunya, hampir separuh daripada pendatang baru ke Eropah dari orang bukan Islam, dan Kristian membentuk kumpulan pendatang kedua terbesar.

Sumber: (HuffPost)

Next Post:
Previous Post:
This article was written by