Amaran Erdogan: Jika Kita Hilang Quds, Kita Tidak Mampu Lagi Jaga Mekah

Amaran Erdogan: Jika Kita Hilang Quds, Kita Tidak Mampu Lagi Jaga Mekah

“Sekiranya kita kehilangan Quds, kita tidak akan dapat melindungi Madinah,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan. “Jika kita kehilangan kota ini, kita tidak dapat melindungi Mekah, jika Mekah jatuh, kita akan kehilangan Kaabah.”

Ucapan ini disampaikan oleh Erdogan pada malam Jumaat, 15 Disember, dalam program kebudayaan di Istanbul.
“Satu serangan baru terhadap Timur Tengah dan semua umat Islam bermula dari pintu Quds,” kata Erdogan, berikutan pengiktirafan AS terhadap Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel.

Beliau menegaskan bahawa negaranya akan terus mengambil langkah lain untuk menangani keputusan pentadbiran AS.
Beliau menegaskan bahawa Quds adalah kemuliaan semua umat Islam di dunia, dengan menekankan bahawa “kita akan melakukan semua yang diperlukan untuk memelihara apa yang Tuhan memerintahkan kita dan integriti nenek moyang (Quds).”

Bagi bulan kedua berturut-turut, kebanyakan bandar Palestin memprotes keputusan Presiden AS Donald Trump pada 6 Disember untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu kota Israel dan memindahkan kedutaan negaranya dari Tel Aviv ke bandar yang dijajah.

Orang-orang Palestin berpegang bahawa Quds adalah ibukota negara yang mereka harapkan, berdasarkan keputusan masyarakat antarabangsa yang tidak mengiktiraf semua akibat dari penjajahan Israel di kota itu pada tahun 1967 yang kemudiannya pada tahun 1980 menggabungkan dan mengisytiharkan Quds Timur dan Quds Barat adalah ibu kotanya yang satu dan abadi.

Dalam perkembangan lain, Presiden Turki mengumumkan bahawa Perdana Menteri Ben Ali Yildirm, akan melawat Bangladesh Isnin depan untuk memeriksa keadaan pelarian Rohingya yang melarikan diri dari Myanmar.

Beliau menambah bahawa negaranya telah menuai hasil inisiatifnya di semua peringkat untuk membantu umat Islam Rohingya.

Sebelum ini Isteri Presiden Turki, Amina Erdogan, Menteri Luar Negeri Mouloud Gawishoglu dan Menteri Keluarga dan Dasar Sosial Fatima Batul Sayan Qaya telah melawat kem pelarian Rwanda di Bangladesh untuk membantu mereka.

Sejak 25 Ogos, tentera Myanmar dan pelampau militia Myanmar telah melakukan jenayah, serangan dan pembunuhan kejam terhadap minoriti Rohingya.

Sejak itu, beribu-ribu Rohingya telah dibunuh, menurut sumber tempatan dan antarabangsa. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kira-kira 826,000 pelarian Rohingya telah melarikan diri ke Bangladesh,

Kerajaan Myanmar menganggap Rohingya Muslim sebagai “pendatang tanpa izin” dari Bangladesh, sementara Bangsa-Bangsa Bersatu mengklasifikasikan mereka sebagai “minoriti yang paling dianiaya di dunia”.

Sumber: HuffPost

Next Post:
Previous Post:
This article was written by